Nemoci

31.08.2013 21:11

 

Kokcidióza  - nejčastější onemocnění králíků

Kokcidióza je sama o sobě velmi záludná nemoc. Tento článek vám to přiblíží :)

 

Kokcidióza je nemoc zbůsobena přemnožením prvoků rodu Eimeria.

Nejnáchylnější na toto onemočnění jsou králíčata do 10. týdnů.

Králíčci se mohou odstavovat nejdříve v 8. týdnu, protože by se měla králíčata ve věku 6. týdnů přeléčovat. Do této doby by neměli dostat žádnou zelenou stravu (tráva, zelenina, ovoce...) 

 

Pokud dostane organismus králíčka s přemnoženými kokcídiemi a dostane zelené (tráva, zelenina apod.), na které není zvyklý, jeho stav se může výrazně zhoršit. Po skončení léčby je vhodné udělat v první řadě rozbor bobků (pokud jste ho dělali po přinesení krállíčka, je to i tak nutné!). Pokud bylo přeléčení úspěšné, tak do jídelníčku můžeme postupně zelené zařadit.

 

Kokcidiźa může probíhat skrytě, a pokud se objeví nějaký z těchto příznaků, bývá už situace vážná.
 

Apatie, ochablost,nechutenství, hubnutí, bolavé nadmuté bříško, průjem (může se střídat průjem a zácpa), nadměrné množství vánoček (což je počáteční varovný příznak), nahrbenost, naježená srst, vrzání zuby (což je známka velké bolesti, křečí apod.) a vypoulené oči.

 

Pak také existuje forma kokcidiózy, která se projevuje nadmutím, křečemi a velice častým následným úhynem.

Když králíček žádné příznaky kokcidiózy nemá...

To neznamená, že tuto nemoc nemá - kokcidióza může zpočátku probíhat skrytě. Jakmile začne mít králíček některé z příznaků kokcidiózi, bývá situace už velmi vážná a králíček už má sníženou šanci na uzdravení.
 
Tím Vám nechci říct, že Váš králíček může mít kokcidiózu, ale jen to, aby Vás to případně nepřekvapilo :)
 
Očkování
 
Než králíčka naočkujeme, musíme si být jisti, že králíček nemá kokcidiózu, protože už kokcidióza samotná oslabí organismus králíčka, a kdyby jste ho dali naočkovat, mohlo by ho to oslabit ještě více, a králíček by takovéto oslabení nemusel zvládnout.
 
 
 
Prevence kokcidiózi
Jako prevenci proti této nemoci můžeme použít Acidomid K. Pořád  ale králíček může kokcidiózu chytit, je to totiž jen a pouze prevence.
 
Granule s kokcidiostatiky (KKS)
KKS jsou  levné, výkrmové granule. Těmito granulemi NIKDY NEKRMÍME!!!  
 
Je kokcidióza přenosná na člověka?
Není.
 
 
Více informací najdete na Králíci.cz
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

—————

Zpět